previous arrow
next arrow
Slider

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε το 2002 ως το πρώτο μικρό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Κύπρου σε ένα μικρό χωριό, και ονομαζόταν το Μικρό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Αργότερα μετονομάστηκε σε Διεθνές Φεστιβάλ του Σινεμά Animation στην Ύπαιθρο - Όψεις του Κόσμου και εστιάζει αποκλειστικά στην τέχνη του έντεχνου σινεμά Animation. To Φεστιβάλ γεννήθηκε στην Κυπριακή ύπαιθρο, γεγονός που το χαρακτηρίζει μοναδικό στο είδος του στην Κύπρο και διεθνώς.

Καθώς το κοινό έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, το φεστιβάλ έχει μετακινηθεί σε διάφορα χωριά και πόλεις για να φιλοξενήσει το μεγάλο αριθμό θεατών. Το πολυσυλλεκτικό κοινό που συνεχίζει να προσελκύει το Φεστιβάλ καλύπτει όλο το κοινωνικό φάσμα

Το μοναδικό αυτό στο είδος του θερινό φεστιβάλ Κινηματογράφου, προσφέρει μια μοναδική πολιτιστική εμπειρία σε όλους όσοι το επισκέπτονται. Προβάλλει σε μοναδικούς σε ομορφιά υπαίθριους χώρους της Κύπρου, μια επιλογή από τις κορυφαίες διεθνείς παραγωγές, εστιάζοντας σε ανεξάρτητες, μη εμπορικές ταινίες που παρουσιάζουν καλλιτεχνική ευαισθησία και πρωτοτυπία ιδεών, σεναρίου και εκτέλεσης. Επιδιώκει να φέρει τους επισκέπτες του Φεστιβάλ σε επαφή με τους σύγχρονους προβληματισμούς, αισθητικές και τεχνικές των έντεχνων ανεξάρτητων παραγωγών- ταινιών Animation, ενώ παράλληλα στοχεύει στην διεύρυνση του καλλιτεχνικού ορίζοντα του κοινού και στην καλλιέργεια του αισθητήριου ώστε οι θεατές να μπορούν να εκτιμήσουν το καλό σινεμά Animation.

To Διεθνές Φεστιβάλ του Σινεμά Animation στην Σινεμά Ύπαιθρο συν διοργανώνουν οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί Φεστιβάλ Όψεις του Κόσμου και το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή. Είναι η ετήσια κορύφωση των δραστηριοτήτων μας και λαμβάνει χώρα κάθε καλοκαίρι. Πρόκειται για το επίσημο φεστιβάλ animation της Κύπρου και διοργανώνεται υπό την στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας & Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.Η Τράπεζα Κύπρου είναι ο επίσημος χορηγός βραβείων του Κυπριακού και του Διεθνούς Διαγωνιστικού.

Διαγωνιστικά τμήματα

Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα

i. Στόχος μας είναι να παρουσιαστεί μια επιλογή από ταινίες, οι οποίες διακρίνονται για την πρωτοτυπία της ιδέας, το σενάριο, τον οπτικό σχεδιασμό και την τελική εκτέλεση της παραγωγής. Κάθε τεχνική animation είναι ευπρόσδεκτη.

ii. Αυτό το διαγωνιστικό τμήμα περιλαμβάνει μια επιλογή από ταινίες μικρού μήκους από επαγγελματίες καθώς και από σπουδαστές.

iii. Οι ταινίες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 30 λεπτά σε διάρκεια.

iv. Παρακολουθούμε την τρέχουσα παραγωγή συμμετέχοντας σε φεστιβάλ και σχετικές εκδηλώσεις, προσεγγίζοντας σκηνοθέτες και παραγωγούς. Ωστόσο, συγγραφείς σκηνοθέτες αλλά και παραγωγοί έχουν επίσης την ευκαιρία να υποβάλλουν τις ταινίες τους στο φεστιβάλ μας μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας αίτησης.

 

Παιδικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Animafest Cyprus Junior Edtition

Στο παιδικό πρόγραμμα παρουσιάζονται προγράμματα με στόχο την ευαισθητοποίηση του παιδικού κοινού της Κύπρου, αναπτύσσοντας παράλληλα σημαντικές συνεργασίες και με άλλα διεθνή φεστιβάλ για την ανταλλαγή προγραμμάτων ταινιών καθώς και επιμορφωτικών εργαστηρίων, προσκαλώντας παιδιά, δασκάλους και γονείς να συμμετέχουν δημιουργικά στο Φεστιβάλ.

 

Κυπριακό Διαγωνιστικό τμήμα

i. Το Κυπριακό διαγωνιστικό προγραμμα αποσκοπεί στη στήριξη των τοπικών παραγωγών, που βρίσκονται σήμερα σε ανοδική πορεία.

ii. Οι ταινίες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 30 λεπτά σε διάρκεια.

iii. Όλοι οι Κύπριοι σκηνοθέτες δικαιούνται να υποβάλουν την εργασία τους, είτε ζουν και εργάζονται στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό.

iv. Οι ταινίες των Κύπριων σκηνοθετών θα πρέπει να είναι σε μια από τις δύο επίσημες γλώσσες της Δημοκρατίας της Κύπρου διαφορετικά θα πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον στο 50%, ελληνικούς ή τουρκικούς διαλόγους.

v. Εξαιρούνται οι ταινίες των οποίων η αφήγηση δικαιολογεί την ύπαρξη ενός μεγαλύτερου ποσοστού ξένου διαλόγου. Στην περίπτωση αυτή, ο αιτών πρέπει να παρέχει επεξηγηματικό σημείωμα.

vi. Μόνο οι ταινίες που υποβάλλονται από σπουδαστές επιτρέπεται να περιέχουν ξένους διαλόγους στο σύνολό τους.

vii. Όλες οι συμμετοχές θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον τρεις Κύπριους συντελεστές στις κύριες κατηγορίες.

viii. Για το Κυπριακό Διαγωνιστικό τμήμα, βραβεία θα απονεμηθούν μόνο αν ο αριθμός των συμμετεχόντων ταινιών είναι από δύο και άνω.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΝΕΙΕΣ

Διεθνές Διαγωνιστικό

Καλύτερη ταινία στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα.

Βραβείο: 1.000 ευρώ

Κυπριακό Διαγωνιστικό

Καλύτερη ταινία στο Κυπριακό Διαγωνιστικό Τμήμα.

Βραβείο: 500 ευρώ

Παιδικό Διαγωνιστικό

Καλύτερη ταινία στο Παιδικό Διαγωνιστικό Τμήμα.

Ειδικές αναφορές

Ειδική μνεία από κάθε μέλος της κριτικής επιτροπής για τον διεθνές και το Κυπριακό διαγωνιστικό.

 

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από διακεκριμένες προσωπικότητες των τεχνών, συμπεριλαμβανομένων παραγωγών, σκηνοθετών, θεωρητικών του κινηματογράφου και κριτικών κινηματογράφου. Θα κρίνουν για τα δύο διαγωνιστικά τμήματα, Διεθνή και Κύπρου. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής δεν μπορεί να συνδέονται με κανέναν τρόπο με την παραγωγή των ταινιών που συμμετέχουν. Όλα τα μέλη της κριτικής επιτροπής δεσμεύονται από το απόρρητο. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ ή οι αναπληρωτές του / της μπορούν να παρίστανται στις συνεδριάσεις της κριτικής επιτροπής, αλλά δεν θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία.

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Το μη διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει τις ακόλουθες κατηγορίες:

 

Αφιερώματα

Κάθε χρόνο, εστιάζουμε σε έναν διεθνή καταξιωμένο καλλιτέχνη / σκηνοθέτη / animator, με μια έκθεση επιλογής έργων του και την προβολή επιλεγμένων ταινιών του.

 

Ταινίες μεγάλου μήκους

Το πρόγραμμα αυτό αποτελείται από ταινίες μεγάλου μήκους κινουμένων σχεδίων και αφορούν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

 

Προσκεκλημένοι επιμελητές προγράμματος

Σε αυτή την ενότητα ένας διακεκριμένος σκηνοθέτης, δημιουργός ή επιμελητής καλεσμένος του φεστιβάλ καλείται να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα της επιλογής του στο τοπικό ακροατήριο.

 

Όψεις του Φανταστικού (Φεστιβάλ on Tour)

Κάθε χρόνο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ δημιουργεί ένα επιλεγμένο πρόγραμμα με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς που προβλήθηκαν στο φεστιβάλ, για να περιοδεύσει σε διάφορους προορισμούς, στην Κύπρο και το εξωτερικό σε όλη την διάρκεια του έτους.

 

Συνέδρια / Σεμινάρια

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης και την καλλιέργεια της τέχνης του animation στην Κύπρο, το φεστιβάλ διοργανώνει ακαδημαϊκές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις/προγράμματα, σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Κύπρο και το εξωτερικό.

 

Εργαστήρια

Εργαστήρια και σεμινάρια σε διάφορες εικαστικές τέχνες και τεχνικές του κινηματογράφου έχουν ως καθοδηγητές έμπειρους συγγραφείς-σεναριογράφους, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, παραγωγούς και σκηνοθέτες κατά τη διάρκεια της χρονιάς καθώς επίσης και τις ημέρες διοργάνωσης του φεστιβάλ.